Naar inhoud

Ratten

De rat jaagt vele bewoners de stuipen op het lijf.  In onze streek vinden we twee soorten ratten frequent terug: de bruine rat en de muskusrat. 

Eén wijfje zorgt voor 50 nakomelingen. Dat houdt in dat de rat zich zeer snel voortplant en ook verspreidt. Vandaar dat de burger gewaarschuwd dient te worden voor de gevaren die een eventuele rattenplaag voor de samenleving kan betekenen. Ratten kunnen ziektes verspreiden, elektrische bekabeling beschadigen. De rat kan door graafwerk dijken of grachtentalluds ondermijnen en ze kunnen schade brengen aan de landbouwgewassen.

Het is dus belangrijk dat de rat bestreden wordt. Daarom tracht de technische dienst de voortplanting van de rat te beperken. Maar hoe herkent u nu met welke rat u te maken hebt.

  • de muskusrat:  dit zijn planteneters, komen vooral voor langs waterwegen. Ze worden meestal gevangen met klemmen en fuiken. Medewerkers van de Vlaamse gemeenschap vangen de muskusrat.
  • de bruine rat: dit zijn omnivoren.  Zij eten alles wat ze te pakken kunnen krijgen. We vinden deze meestal terug in graanschuren, kippenhokken, compostbakken,...  Op een openbaar domein zorgt de technische dienst voor de bestrijding van deze rat.

Meldingen van muskusratten en bruine ratten op openbaar kan je doorgeven aan de technische dienst van de gemeente. Tel. 014 60 08 20 - e-mail: werkplaatstd@vosselaar.be 

  • Voor de bestrijding van ratten op privé domein, kan je een afspraak maken met de technische dienst. De rattenbestrijding op privé domein is betalend.
  • Bij melding van ratten, wordt eerst een afspraak gemaakt met een medewerker van de technische dienst voor een plaats bezoek. Dit plaats bezoek is gratis.
  • Indien akkoord van de inwoner, worden gifbuizen en rattenklemmen geplaatst. Deze service kost 20 euro voor een periode van 4 maanden. Hiervoor wordt een overeenkomst getekend.
  • Een medewerker van de technische dienst komt wekelijks langs voor controle (indien hij toegang tot de tuin heeft)
  • Ook de buren zullen verwittigd worden dat er in de buurt ratten gesignaleerd zijn.

Meer info