Naar inhoud

Coronamaatregelen : mondmasker verplicht in winkel, bib, cinema, museum, ...

corona
Het overlegcomité heeft beslist om vanaf 11 juli het mondmasker verplicht te dragen in winkels, winkelcentra, bioscopen, bibliotheken, museau, gebedshuizen, zalen allerhande, ... . Mondmaskers zijn niet verplicht voor kinderen jonger dan 12 jaar

Het Overlegcomité heeft op donderdag 9 juli 2020, op basis van nieuwe aanbevelingen van de experts, beslist om de verplichting tot het dragen van een mondmasker uit te breiden.

Vanaf zaterdag 11 juli 2020 is het dragen van een masker ook verplicht:
- in winkels en winkelcentra;
- in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken.


Het dragen van een mondmasker was al verplicht:
- op het openbaar vervoer;
- bij het uitoefenen van een contactberoep (zoals dat van kapper);
- op plaatsen waar je de veilige afstand niet kan bewaren.

Deze lijst kan na verloop van tijd nogmaals aangepast worden, afhankelijk van de epidemiologische situatie van ons land.
 

Mondmaskers zijn nooit verplicht voor kinderen jonger dan twaalf jaar. 

Ook de overige 6 gouden regels blijven van kracht:

 • het respecteren van de hygiënevoorschriften;
 • activiteiten liefst in de buitenlucht organiseren;
 • het nemen van extra voorzorgsmaatregelen voor mensen die tot risicogroepen behoren;
 • het respecteren van de veiligheidsafstand;
 • de regel van de uitgebreide bubbel, die wordt vergroot van 10 naar 15 verschillende mensen per week, naast het gezin. Ter herinnering: dit is een individueel recht;
 • groepsactiviteiten mogen niet meer dan 15 personen omvatten, inclusief kinderen. Dit geldt voor alle niet-gekaderde samenscholingen, ongeacht of ze binnen- of buitenshuis plaatsvinden.


Mogen onder bepaalde voorwaarden openen vanaf 1 juli 2020:


zwembaden en wellnesscentra;
pretparken en binnenspeeltuinen;
theaters en bioscopen;
casino’s en speelzalen;
congreszalen;
receptie- en feestzalen met een limiet van 50 personen.


Eén van de voorwaarden is de toepassing van protocollen. Daarnaast gelden de algemene regels die al van kracht zijn voor andere activiteiten, zoals het verplicht in acht nemen van de veiligheidsafstand, het invoeren van tijdslots en crowd management, het schoonmaken van de infrastructuur en het dragen van mondmaskers, wat nog steeds sterk wordt aanbevolen.

Volgende activiteiten mogen in dit stadium nog niet hervatten:

 • activiteiten gelinkt aan het nachtleven, zoals nachtclubs
 • massa-evenementen.

Desalniettemin zal het mogelijk zijn om vanaf 1 juli activiteiten met publiek te organiseren, onder bepaalde voorwaarden die zijn vastgelegd in protocollen.

Voor reguliere evenementen die in permanente infrastructuren zoals theaters, bioscopen, tribunes en congreszalen worden georganiseerd, zullen dus protocollen worden opgesteld met de bevoegde ministers en de experts van de GEES.

Voor éénmalige evenementen in de publieke ruimte zal vanaf 1 juli een online-instrument (matrix) beschikbaar zijn, dat als referentie zal dienen voor de lokale overheden bij het verlenen van vergunningen voor deze evenementen. Er zullen ook duidelijke regels moeten worden toegepast.

Voor al deze gebeurtenissen geldt een capaciteitslimiet van:

 • 200 mensen binnen;
  400 mensen buiten.

Deze capaciteitslimiet zal in augustus opgetrokken worden naar 400 personen binnen en 800 personen buiten, op voorwaarde dat de gezondheidssituatie het toelaat. Een uitzondering om deze limiet te overschrijden kan worden gevraagd voor permanente infrastructuren met een zittend publiek, met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften.

Het maximum aantal deelnemers in de buitenlucht is ook van toepassing voor demonstraties. Deze moeten altijd het voorwerp uitmaken van een verzoek om toestemming van de lokale overheden. In ieder geval moeten ze altijd statisch zijn en plaatsvinden op een plaats waar de veiligheidsafstand kan worden nageleefd.

Tegelijkertijd zullen, naast de hervatting van deze activiteiten, bepaalde protocollen vanaf 1 juli worden versoepeld:

 • De mogelijkheid om naar de winkel te gaan met mensen uit de contactbubbel en zonder tijdslimiet. De veiligheidsafstand geldt altijd.
  De opheffing van de beperking op het aantal marktkramen. De gezondheidsprotocollen en -voorschriften blijven van toepassing.

Meer info vind je op https://www.info-coronavirus.be/nl/news/nvr-0306/

Datum van het bericht: donderdag 25 juni 2020
Deel deze pagina op
Bekijk alle nieuwsberichten