Naar inhoud

Strengere regels voor mondmaskerplicht bliijven behouden in de provincie Antwerpen

corona
De regels voor het dragen van mondmasker zoals ze de voorbije weken nationaal van kracht waren, blijven in de provincie Antwerpen behouden.

De regels voor het dragen van mondmasker zoals ze de voorbije weken nationaal van kracht waren, blijven in de provincie Antwerpen behouden. Hierover tekende gouverneur Cathy Berx  een politieverordening, en dit mede op verzoek van de burgemeesters.

Je moet daarom een mondmasker dragen in:

 • de winkels en de winkelcentra
 • de bioscopen
 • de theater-, concert- en conferentiezalen
 • de auditoria
 • de gebedshuizen en bezinningsplaatsen
 • de musea
 • de bibliotheken
 • de casino’s en speelautomatenhallen
 • de handelsbeurzen, met inbegrip van de salons
 • de winkelstraten, de markten, met inbegrip van de brocante- en rommelmarkten, de kermissen
 • de inrichtingen die behoren tot de horecasector, behalve wanneer de klanten aan hun eigen tafel zitten
 • in de omgeving van onderwijsinstellingen, tijdens de in- en uitlooptijden van de onderwijsinstelling, binnen een straal van 200 meter van de in- en uitgangen van kleuter-, lager-, hoger-, universitair- en volwassenenonderwijs.

In provincie Antwerpen worden deze maatregelen aangevuld met één bijkomende verplichting: ook in de omgeving van onderwijsinstellingen is het dragen van een mondneusmasker verplicht. Deze verplichting geldt tijdens de gebruikelijke in- en uitlooptijden van de onderwijsinstelling, binnen een straal van 200 meter van de in- en uitgangen ervan: kleuter-, lager-, hoger-, universitair- en volwassenenonderwijs.

Ook moet iedereen vanaf 12 jaar steeds een mondmasker bij zich hebben (op openbaar domein of plaatsen toegankelijk voor publiek).

Info? https://www.cathyberx.be/

Coronamaatregelen Nationale Veiligheidsraad - 23 september 2020

De basisregels blijven gelden: was regelmatig je handen, doe je activiteiten zoveel mogelijk buiten, bescherm kwetsbare mensen, hou anderhalve meter afstand en draag waar nodig een mondneusmasker.

Iedereen afzonderlijk (niet meer per gezin) mag met maximaal 5 mensen per maand nauw contact hebben. Onder nauw contact verstaan we: fysiek dicht bij iemand zijn die geen huisgenoot is voor langer dan 15 minuten, zonder afstand van 1,5 meter en zonder masker. Je mag dus met deze mensen iets gaan drinken, eten, knuffelen, ... De Nationale Veiligheidsraad roept wel op om het aantal nauwe contacten zo beperkt mogelijk te houden. Deze contacten kunnen doorheen de tijd gewijzigd worden naargelang de epidemische toestand in ons land verbetert of verslechtert.

Buiten je nauwe contacten mag je zoveel mensen zien als je wil zolang je je aan de afstands- en hygiëneregels houdt en niet met meer dan tien mensen tegelijk samenkomt (kinderen worden niet meegeteld).

Je moet enkel nog op drukke plaatsen verplicht een mondmasker dragen én op bepaalde overdekte plaatsen zoals bijvoorbeeld het openbaar vervoer, winkels en bioscopen.

Evenementen die je zelf organiseert (bijvoorbeeld een feestje in je tuin) mogen nog steeds met maximaal tien personen, kinderen niet meegerekend.

Professioneel georganiseerde evenementen zoals recepties of trouwfeesten zijn onderworpen aan dezelfde regels als de horeca. Er is geen limiet meer voor het aantal gasten, maar er mogen wel slechts maximaal tien mensen aan dezelfde tafel zitten. Dansfeesten blijven nog steeds verboden.

Voor evenementen met publiek blijft de limiet op 200 personen voor evenementen binnen en 400 personen voor evenementen die buiten plaatsvinden, tenzij er uitzonderingen worden toegestaan.

De quarantaineperiode wordt teruggeschroefd van 14 naar 7 dagen. 

Er komt een barometersysteem op nationaal, regionaal en lokaal niveau zodat er snel beslissingen kunnen worden genomen als de situatie verbetert of verslechtert. Dit moet ook meer perspectief bieden op termijn. De barometer is wel nog niet af.

Alle sectoren moeten verder nog steeds de opgelegde protocollen blijven volgen. Deze worden nog herschreven.

Meer info op https://www.info-coronavirus.be

Datum van het bericht: woensdag 29 juli 2020
Deel deze pagina op
Bekijk alle nieuwsberichten