Naar inhoud

Pin- en Pukcode

In de brief die je thuis ontvangt om te melden dat je nieuwe e-ID, kids-ID of vreemdelingenkaart klaarligt, staat een pukcode en een pincode.


Pukcode
De pukcode of 'Personal Unblocking Key' is nodig om je e-ID te activeren. Je krijgt deze code altijd.


Pincode
De pincode of 'Personal Identification Number' is nodig voor de elektronische handtekening.

Deze functie is optioneel. Standaard wordt de elektronische handtekening aangemaakt. Wil je deze optie niet gebruiken? Meld dit bij de aanvraag van je kaart aan de loketbediende.

Kinderen jonger dan 6 jaar kunnen geen elektronische handtekening gebruiken en krijgen bijgevolg geen pincode op hun kids-ID.

Als je de codes hebt ontvangen, ga je ermee naar de dienst Bevolking in het gemeentehuis. Daar zal de gemeentebediende de microchip op de elektronische identiteitskaart, kids-ID of vreemdelingenkaart activeren.


Pincode wijzigen
Het is mogelijk om de pincode te wijzigen naar een nummer dat je gemakkelijker kunt onthouden. Vermijd echter nummers die al te makkelijk te raden zijn, zoals je geboortejaar!

Je kan de pincode wijzigen als je je nieuwe kaart ophaalt in het gemeentehuis. Je kan ook ten allen tijde thuis je pincode wijzigen met je e-ID software. Meer informatie hierover vindt je hier.

Pincode verloren of vergeten
Ben je je pincode verloren of vergeten? Je kan deze opnieuw aanvragen via de website van de FOD Binnenlandse Zaken of bij de dienst Bevolking. Na 2 à 3 weken kan je de code ophalen in het gemeentehuis.

Praktisch

Bevolking & burgerlijke stand
Bevolking
Cingel 7
2350 Vosselaar
Tel. 014-60 08 22
Fax 014-61 54 21
 
Burgelijke stand
Cingel 7
2350 Vosselaar
Tel. 014-60 08 24
Fax 014-61 54 21

Openingstijden

dag      openingsuren 
maandag - donderdag 09.00 – 12.00 uur
  13.30 – 15.00 uur
maandagavond 18.00 – 20.00 uur
vrijdagvoormiddag 09.00 – 12.00 uur
  en na afspraak
De dienst burgerlijke stand en de dienst vreemdelingen werken enkel op afspraak.  
Voor het maken van een afspraak, klik hier.  

Meer info