Naar inhoud

Zwerfkatten

Om het probleem van zwerfkatten aan te pakken heeft de gemeente Vosselaar een zwerfkattenbeleid uitgewerkt, waarbij getracht wordt het aantal zwerfkatten op een diervriendelijke manier te beperken. Hiervoor doet de gemeente beroep op vrijwilligers om de zwerfkatten te vangen, naar de dierenarts te brengen en terug te zetten op de plaats van vangst. Voor de behandeling van de gevangen katten (sterilisatie/castratie) doet de gemeente beroep op een Vosselaarse dierenarts.

Kittens worden in opvang genomen. Katten waarvan men vermoedt dat ze sociaal genoeg zijn, worden tijdelijk geplaats in een opvanggezin. Na de socialisatie wordt een warme, nieuwe thuis voor deze katten en kittens gezocht.

Inwoners die problemen hebben met zwerfkatten melden dit aan de milieudienst - via email naar veronique.kusse@vosselaar.be of telefonisch op het nummer 014-60 08 27.

Bij een melding verwittigt de milieudienst de vrijwilliger van Zwerfkattenproject Vosselaar.

Voor de inwoners zijn hier geen rechtstreekse kosten aan verbonden. Het gemeentebestuur neemt voor dit project jaarlijks een bedrag op in het budget.

Het sterilisatieproject van de gemeente geldt NIET voor huiskatten, maar we moeten er allen voor zorgen dat er geen zwerfkatten meer bijkomen.

Via het meerjarenplan van de FOD Volksgezondheid worden alle asielkatten al langer gesteriliseerd en geïdentificeerd vooraleer ze kunnen worden geadopteerd. Vanaf 1 september 2014 geldt deze sterilisatieplicht voor iedereen die een kat verkoopt of gratis weggeeft, dus ook voor de gewone particulier!

Op 1 april 2018 werd deze sterilisatieplicht nog uitgebreid. Vanaf die datum moet elke kat, voor de leeftijd van 5 maand oud gesteriliseerd worden. De sterilisatie wordt door de dierenarts genoteerd bij de registratie in de databank CatID.

Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 zullen ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd moeten zijn ook als ze niet verkocht of weggeven worden.

Meer info over het zwerfkattenproject in Vosselaar vind je op

www.facebook.com/Zwerfkattenvosselaar

Praktisch

Milieu en duurzaamheid

Cingel 7
2350 Vosselaar


Tel. 014- 60 08 27
Fax 014-61 54 21
E-mail

Openingstijden

dag      openingsuren   
maandag - donderdag 09.00 – 12.00 uur  
  13.30 – 15.00 uur  
maandagavond 18.00 – 20.00 uur  
vrijdagvoormiddag 09.00 – 12.00 uur  
  en na afspraak