Naar inhoud

Buurtinformatienetwerk (BIN)

Een Buurtinformatienetwerk (BIN) is een samenwerkingsverband tussen bewoners van een buurt en de lokale politie. Het BIN heeft als doelstellingen om het algemeen veiligheidsgevoel te verhogen en de sociale controle in de buurt te verhogen. Momenteel zijn er in onze gemeente acht BIN’s actief:

 • BIN Zwartgoor – Grotenhout
 • BIN ’t Venneke
 • BIN Berkenmei
 • BIN Akkerveld
 • BIN Molenstraat
 • BIN Rietloop
 • BIN Konijnenberg
 • BIN Konijnenberg – Grootheide

Het doel van BIN

 

Een BIN heeft volgende doelstellingen:

 • bijdragen tot het verhogen van het algemeen veiligheidsgevoel
 • het bevorderen van de sociale controle
 • het verspreiden van de preventiegedachte

Hoe gebeurt de activitatie van BIN?

 

Als er in uw buurt al een paar dagen een verdacht voertuig passeert of als er vreemde personen komen aanbellen zonder duidelijke reden,… dan kan u de politie verwittigen. De politie onderzoekt de ernst van de situatie en beslist dan om al dan niet het BIN te activeren.

 

Indien het BIN geactiveerd wordt,  dan gebeurt dit telefonisch via een phone-mailbericht uitgaande van de politiediensten. Bij een activatie van het BIN wordt aan de leden gevraagd om gedurende een half uur een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen. Nakijken of alle ramen en deuren van de woning nog steeds slotvast zijn, de lichten aansteken en van binnenuit de omgeving zo goed mogelijk te observeren. De activatie kan zowel gedurende de dag of nacht plaatsvinden. Mocht u dan nog eventuele verdachte situaties opmerken, dan kan u deze via het nummer 101 doorgemeld worden aan de politiediensten.

 

Wie kan er lid worden van BIN?

 

In Vosselaar zijn er ongeveer 427 aangesloten leden bij een BIN. Iedereen kan gratis lid worden van een BIN. Weet u niet goed tot welke BIN uw straat behoort, neem dan contact op met de politie. Zij zullen u verder helpen. Ook behoort uw straat niet tot een bepaalde BIN-regio, dan is het alsnog mogelijk om lid te worden. De politie bekijkt dan samen met u tot welke BIN-regio u het best behoort.

 

De BIN-verantwoordelijken

 

Hebt u nog vragen over BIN of over de BIN-regio in uw buurt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een BIN-verantwoordelijke. Zij geven u graag meer informatie.

BIN Zwartgoor – Grotenhout: Chris Van Hove – Heidestraat 52 – tel. 014-61 38 76

BIN ’t Venneke: Luc Kokke – Disselstraat 6 – tel. 014-61 71 80

BIN Berkenmei: Bart Haest – Biekensstraat 10 – tel. 014-61 95 91

BIN Akkerveld: Dirk Van Dyck – Rozenstraat 23 – tel. 014-61 53 03

BIN Molenstraat: Flor Dierckx – Molenstraat 32 – tel. 014-61 67 53

BIN Rietloop: Eddy De Houwer – Hoortverten 63 – tel. 0476-27 83 49

BIN Konijnenberg: Roger Proost – Veestraat 35 – tel. 0474-54 30 84

BIN Konijnenberg – Grootheide: Frans Thijs – Albertstraat 28

 

Hoe lid worden van BIN?

 

Wenst u gratis aan te sluiten bij een BIN in uw buurt? Vul dan onderstaande inschrijfstrook in en bezorg deze aan de lokale politie of aan een BIN verantwoordelijke. Een handtekening is verplicht (dus inschrijven via e-mail is niet mogelijk) zodat de politie de toestemming heeft om uw telefoonnummer mee op te nemen in de phonemaillijst. U kan ook het e-loketformulier online invullen. Uitschrijven is ten allen tijde mogelijk.