afvalcontainer

Papiercontainer of GFT container bestellen?

Heb je nog geen GFT of papiercontainer en wil je deze bestellen? 

Bel dan naar het gratis nummer 0800 97 687 of stuur een e-mail naar diftar@iok.be

Mijn container is stuk

Als de container is beschadigd bij de ophaling, kan je bellen met de informatielijn op het gratis nummer 0800 97 687.

Er wordt dan een afspraak gemaakt wanneer de herstelling of vervanging van de container gebeurt.

Deze herstelling of vervanging is gratis. Enkel als de container door toedoen van de containergebruiker onbruikbaar geworden is (de container is bijvoorbeeld gesmolten door hete as), wordt de reparatie (of desgevallend de vervanging) de werkelijke schade aangerekend.

Mijn container is niet leeggemaakt

Als je afval niet opgehaald is, bel dan met onze ophaaldienst op het nummer 014 53 53 53.

Mijn container is niet volledig leeggemaakt:

Je moet niet betalen voor het afval dat in de grijze of groene container achterblijft.

Het ledigingsproces verloopt als volgt:

 • De ophalers bevestigen de container aan het beladingsysteem.
 • Tijdens het opheffen van de container wordt deze automatisch gewogen. De ophalers moeten hiervoor geen extra verrichting uitvoeren.
 • De container wordt geledigd.
 • Vlak na de lediging wordt de container opnieuw gewogen.
 • Het verschil tussen de twee wegingen wordt aangerekend.
 • Indien er eventueel nog afval achterblijft in de container, wordt dit dus niet aangerekend.

Enkele tips die ervoor zorgen dat afval makkelijk los komt:

 • Druk afval niet te hard aan in de container.
 • Gebruik kleinere zakjes in de restafvalcontainer.
 • In de gft-container kan je een krant onderaan leggen opdat er geen afval blijft plakken.

Indien je voor de volgende lediging meer afval hebt dan in jouw restafvalcontainer past, kan je dit aanbieden in extra zakken. Geef het aantal zakken door via 0800 97 687, minstens 2 dagen voor de volgende ophaling.

Mijn container is overvol

Indien je voor de volgende lediging meer afval hebt dan in jouw restafvalcontainer past, kan je dit aanbieden in extra zakken.

Je stopt het afval in zakken die niet groter zijn dan de inhoud van jouw container. Dit mogen willekeurige zakken zijn.

Je telt het aantal zakken en belt naar de informatielijn ten laatste 2 werkdagen voor de ophaling zal plaatsvinden. We zijn beschikbaar op het nummer 0800 97 687 op weekdagen van 8.30 tot 17 uur.

Je geeft door waar je woont, hoeveel zakken je buiten zal zetten en wanneer je dat zal doen. Uiteraard kan dit enkel op de voorziene ophaaldata voor restafval.

Extra zakken worden enkel genoteerd bij een positief DIFTAR-saldo.

Op de afgesproken datum zet je de zakken naast jouw restafvalcontainer. De zakken worden alleen meegenomen als het aantal overeenkomt met wat je hebt doorgegeven. Anders bestaat de kans dat een passant een extra zak heeft bijgezet en jij zijn kilo's moet betalen.

De zakken worden in jouw restafvalcontainer gestopt en dan gewogen, zoals de rest van je afval. Op die manier wordt het gewicht van de extra zakken geregistreerd op de chip van je container. Het extra gewicht zal verrekend worden op je DIFTAR- saldo.

Jouw persoonlijke DIFTAR- gegevens vind je terug op www.mijndiftar.be. Heb je nog geen account? Registreer je vandaag, zo kan je jouw afvalverbruik en saldo raadplegen.

Ik verhuis, wat met mijn container?

De afvalcontainers en/of toegangspas voor de ondergrondse containers horen bij de woning. Neem ze dus niet mee naar je nieuwe adres maar laat ze achter. Op het moment dat je je verhuis meldt op het gemeentehuis (via afmeldformulier) worden je containers en/of toegangspas geblokkeerd.

Als je verhuist naar een andere gemeente wordt het resterende saldo teruggestort op jouw rekening.

Als je naar een ander adres in de gemeente verhuist, wordt je betaalde voorschotbedrag verder gebruikt op je nieuwe adres.

En als de nieuwe inwoners op je vorige adres ingeschreven zijn, worden zij de nieuwe referentiepersonen van de containers en/of toegangspas.

Indien er geen containers en/of toegangspas aanwezig zijn op je nieuw adres, kan je deze aanvragen op het gemeentehuis wanneer je jouw inhuizing meldt.

Container wisselen

120 liter is het standaardformaat voor de groene gft- en grijze huisvuilcontainer. Voor huisvuil is er ook een 240 liter-container beschikbaar. Voor gft bestaat er geen 240 liter-container, maar kan je wel een tweede gft-container aanvragen. Het standaardformaat voor papier is 240 liter.

Als je je container(s) wilt vervangen naar een ander volume, is de eerste omruiling gratis. Vanaf de tweede omruiling betaal je 10 euro.

Nieuwe containergebruikers kunnen bij wijze van overgangsmaatregel eenmalig hun container wisselen naar een ander volume.

Een kleiner formaat is alleen mogelijk voor:

 • een appartement of studio
 • een rijwoning (aaneensluitende bebouwing)
 • een serviceflat of bejaardenwoning
 • een woning verder dan 150 meter van de gewone ophaalronde gelegen (de bewoners kunnen den verscheidene containers van 40 liter krijgen)

Wisselen van containervolume kan via de informatielijn op het gratis nummer 0800 97 687.

Container met slot

Voor de gft- en huisvuilcontainer kan je een slot laten plaatsen. Voor het gebruik van een slot betaal je eenmalig een bedrag van 35 euro. Het slot kan enkel door de gebruiker en door de ophaaldienst worden geopend.

Een slot aanvragen kan via de informatielijn op het gratis nummer 0800 97 687.