baarmoederhalskanker

Laat jij tijdig een uitstrijkje afnemen?

Jaarlijks krijgen in Vlaanderen zo’n vierhonderd vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Ongeveer honderd vrouwen per jaar sterven aan de ziekte. Baarmoederhalskanker is nochtans een traag groeiende kanker die bijna volledig te genezen is als hij tijdig wordt opgespoord. Zo’n opsporingsonderzoek is pijnloos en vrij eenvoudig. Je hebt er dus alle belang bij het niet uit te stellen!

Wij merkten op dat 1/3 van de Vosselaarse vrouwen zich niet regelmatig laat onderzoeken. Daarom roepen we op om op tijd een controlebezoek te plannen bij je arts of gynaecoloog.

Hoe ontstaat baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker ontstaat in cellen van de baarmoederhals. De oorzaak van deze kanker is het virus HPV of Humaan Papilloma Virus. Dit virus wordt overgedragen via seksueel contact.

4 op 5 vrouwen komt ooit in contact met het virus. Wie besmet raakt, heeft er meestal geen last van omdat het immuunsysteem reageert door antilichaampjes aan te maken.

Gebeurt dat niet, dan blijf je met het virus besmet en kan dat veranderingen aan de cellen van je baarmoederhals teweegbrengen. Een arts kan het ontstaan van kanker voorkomen door deze afwijkende cellen weg te halen. Laat daarom om de 3 jaar een uitstrijkje afnemen door je huisarts of gynaecoloog.

Vaccinatie

Naast een regelmatige opsporing kan je jezelf tegen baarmoederhalskanker beschermen door vaccinatie. Goed nieuws voor alle vrouwen en tienermeisjes! Vergeet niet dat het vaccin niet 100 procent maar ongeveer 70 procent bescherming biedt zodat opsporing met uitstrijkjes nodig blijft!

Meer informatie

Bekijk een filmpje over belang van een uitstrijkje.

Bekijk een filmpje over het verloop van het onderzoek.

Lees meer over het bevolkingsonderzoek rond baarmoederhalskanker.