Bekende personen

Inhoud

Adriaen Ghys

Adriaen Ghys zaaide in 1667, in opdracht van Amalia van Solms, de eerste mastboom in het Grotenhoutbos. De aanplanting gebeurde met zaden uit een ouder mastbos nabij Diest en Breda.
Adriaen Ghys was op dit vlak een pionier. Pas in de tweede helft van de 18de eeuw werd vanuit de overheid (onder Oostenrijks bewind) geadviseerd om de heide te herbossen.

Naast de noordelijke zijbeukkapel van de Onze-Lieve-Vrouwkerk bevindt zich de grafzerk van Adriaen Ghys die op 8 oktober 1676 is overleden.

Karel Kaers

Karel Kaers is zonder twijfel de meest beroemde sportman van Vosselaar.  In 1934 veroverde hij op jeugdige leeftijd (20 jaar) de regenboogtrui bij de beroepswielrenners in Leipzig.  Hij won ook de Ronde van Vlaanderen, het Belgisch Kampioenschap en talrijke zesdagenkoersen. 

Jos Jacobs

Een andere bekende beroepsrenner van Vosselaar is Jos Jacobs.
Hij was van 1973 tot 1985 beroepsrenner en heeft o.a. ook een etappe gewonnen in de Ronde van Frankrijk.
De schaal Sels heeft hij verschillende malen gewonnen en niet te vergeten is hij ook Belgisch kampioen geweest.

Remi Lens

Remi Lens, geboren in Arendonk, werd na zijn priesterwijding eerst leraar in Hoogstraten. Van 1938 tot 1959 was hij onderpastoor in Vosselaar.  Hier werd Remi Lens vooral bekend door zijn Kerstspel, maar hij was ook een veelzijdig kunstenaar.

Hij tekende, schilderde, boetseerde, filmde en was ontwerper van stoeten (meer dan 65), vlaggen en monumenten. Enkele van zijn werken kan je nog bewonderen in onze gemeente, zoals de fresco’s in de kapel van het Mariapark.

Emiel Van Hemeldonck

Emiel Van Hemeldonck is één van de meest bekende Kempische schrijvers.  Hij woonde vanaf 1932 tot aan zijn dood in 1987 ten huize “Berk en Brem” te Vosselaar.
Daar schreef hij jeugdverhalen en heimatromans, zoals: “Dorp in de hei”, “Konijnenberg”, “Berk en brem”, “Maria mijn kind”; alsook historische romans als: “De Cleyne Keyser” en “Soet Antwerpen, adieu”.  Alles samen meer dan veertig boeken.  Emiel Van Hemeldonck was ook een gewaardeerde spreker op culturele avonden.

De straat waarin hij woonde draagt nu zijn naam.  In de voortuin van zijn voormalige huis ligt een monument ter zijner gedachtenis.

Dokter Paul Janssen

Dr. Paul Janssen werd in 1926 geboren als zoon van een Vlaamse huisarts.  Hij groeide op in een tijd waarin de geneeskunde nog niet zoveel kon doen voor patiënten, zelfs al hadden ze er het nodige geld voor.  Voor Paul Janssen resulteerde dit gevoel van hulpeloosheid in het verlangen naar oplossingen te zoeken voor de vele problemen die verband houden met ziekte en slechte gezondheid.  Hij beëindigde zijn studies in de geneeskunde met de grootste onderscheiding en specialiseerde zich daarna in de farmacologie.

In 1953 richtte hij een eigen bedrijf voor geneesmiddelenonderzoek op.  Het was een bescheiden begin, met zeer beperkte financiële middelen en dat behoorlijk wat scepticisme bij buitenstaanders opwekte.  Maar het geloof in zijn eigen vakbekwaamheid en die van zijn collega’s was onwankelbaar.  “De mensen dachten dat mijn plan niet te verwezenlijken was”, zei hij.  “Ik was nog heel jong en mijn motivatie bestond er deels in dat ik iedereen wou laten zien dat ik gelijk had en zij niet.”

En dat was precies wat hij deed.  Het succes liet niet lang op zich wachten.  De vijfde molecule die Dr. Paul Janssen en zijn medewerkers synthetiseerden, bleek geneeskrachtige eigenschappen te bezitten.  Daarna volgden nog veel meer vernieuwingen op verschillende domeinen, zoals de gasto-enterologie, psychiatrie, neurologie, mycologie en parasitologie, anesthesie en allergie.

Dr. Paul Janssen heeft wereldwijd 22 eredoctoraten gekregen, heeft meer dan 80 medische prijzen ontvangen en was erelid van meer dan 30 wetenschappelijke instituten en organisaties.  Hij was auteur of co-auteur van meer dan 850 wetenschappelijke publicaties en hield meer dan 500 wetenschappelijke voordrachten over de hele wereld.  Tot aan zijn dood bleef Dr. Paul heel nauw betrokken bij het zoeken naar nieuwe geneesmiddelen voor de meest acute ziekten die de mensheid vandaag treffen.

Vitalski

Vital Baeken (Vitalski) werd geboren op 26 januari 1971 en groeide op in Vosselaar.

Hij begint verhalen te schrijven vanaf zijn negende, daartoe geïnspireerd door zijn vader, de romancier Robertus Baeken.
Aan de Antwerpse universiteit (hij is Germanist) wint Vitalski tweemaal op rij de ‘interuniversitaire literaire wedstrijd’, in 1990 met proza en in 1991 met poëzie.

Begin 2010 gaat Vitalski een samenwerking aan met manager Johnny Quidé.  Zo komt hij in het creatieve gezelschap van o.a. Philippe Geubels, Bert Gabriëls, Lies Lefever en Steven Goegebeur.  Op 26 januari 2011, Vitalski’s 40ste verjaardag, wordt hij op het Schoon Verdiep van het Antwerpse Stadhuis ontvangen door schepen van Cultuur Philippe Heylen en gehuldigd als Nachtburgemeester.  Hier wordt ook de auto-biografie “Ik slaap als een croissant”, voorgesteld. Voor de gedichtendag 2011 met als thema “Poëzie van de nacht” wordt Vitalski voor COBRA.BE als ambassadeur aangesteld voor hun nationale gedichtenwedstrijd.