dier verloren of vermist?

Is uw huisdier (hond of kat) weggelopen of vermist?

 • Vóór je de ordediensten verwittigt, moet je er zeker van zijn dat je huisdier wel degelijk vermist is. Ga na of het niet opgesloten is in een kamer, dat het zich niet onder of achter een meubel heeft verstopt of dat het niet gewoon rustig rondloopt in de nabije omgeving.
 • Sommige huisdieren met een angstig karakter vluchten of verbergen zich bij hevig onweer of bij vuurwerk
 • Let wel:
  – Op sommige momenten (bronsttijd) lopen de dieren sneller weg gedurende een min of meer lange periode. Als ze tijdens hun verdwijning niet te ver weglopen, vinden ze dikwijls de weg terug naar huis.
  – Honden en katten kunnen meerdere km per dag afleggen en zich hierdoor aanzienlijk verwijderen van hun bekende omgeving. In normale omstandigheden (buiten de bronsttijd dus), zal een kat zelden verder dan enkele honderden meters van huis vertoeven.
  – Een hond die tijdens een wandeling verdwaalt, zal meestal instinctief terugkeren naar de plaats waar hij zijn baas het laatst heeft gezien.
 • Vraag in je omgeving aan buren (eventueel ook via Facebook) of aan voorbijgangers of ze jouw huisdier niet gezien hebben. Toon een recente foto.
 • Indien je huisdier na deze eerste controles nog altijd vermist is: neem je contact op met de lokale politie, met de plaatselijke dierenartsen en het dierenasiel.

Een gewond, dood, of verloren gelopen dier gevonden?

Iedereen komt wel eens een dood of gewond dier tegen. Vaak is het dier slachtoffer geworden van het verkeer. Wat kan je doen? En wat met verloren gelopen dieren?

Raak een dood of gewond dier niet aan met blote handen. Je kan er ziek van worden als je dat wel doet.

Meer info op https://www.vlaanderen.be/een-gewond-dood-of-verloren-gelopen-dier-gevonden