Een coronatest zonder dokter? Zo doe je dat!

Om te voorkomen dat de dringende medische zorg in gevaar komt, meld je bij corona symptomen NIET aan bij de huisarts of bij de huisartsenwachtpost maar vraag zelf een testcode aan voor een coronatest.

Contacteer enkel de huisartsenwachtpost of je huisarts bij ernstige klachten (kortademigheid, pijn op de borst, jonge kindjes met hoge koorts, ….) of als de symptomen langer dan 5 dagen duren.

Hoe kan ik een coronatest zonder huisarts uitvoeren?

Heb je klachten of symptomen die op een mogelijke covid-19-infectie wijzen (koorts, hoesten, vermoeidheid, aangetast smaak- of reukvermogen, …)? Surf naar https://travel.info-coronavirus.be/nl/formulier/sat.

Vul hier de anonieme bevraging in. Op het einde van de bevraging krijg je al dan niet het advies gegeven om je te laten testen.

Je kan na dit advies een testcode aanvragen. Met deze code kan je via https://testcovid.doclr.be/#!/flow een afspraak maken in een testcentrum of je kan ook een afspraak maken bij je apotheek.

Dit laatste kan enkel wanneer de klachten minder dan 5 dagen bezig zijn, het milde symptomen zijn of wanneer je terugkeert van een reis.

Waar kan je testen?

In het testcentrum Campus Blairon te Turnhout

Bij de apotheek

 • voor een antigeentest of sneltest
 • op afspraak
 • met een testcode
 • wanneer je langer dan 5 dagen symptomen hebt, is een sneltest niet betrouwbaar en dien je je te laten testen met een PCR test.
 • voor terugkerende reizigers uit een rode zone
 • Covid Safe Ticket (reis, evenement, …) = zonder testcode = betalend

Op www.apotheek.be vind je meer info over de antigeentest of sneltest en bij welke apotheek je hiervoor een afspraak kan maken

Test je positief op covid-19?

Heb je de PCR of antigeentest gedaan en ben je positief, blijf thuis en neem contact op met je huisarts.

Je huisgenoten (en eventueel heel nauwe contacten) moeten ook een test laten uitvoeren . In afwachting van hun resultaat moet zij ook in quarantaine gaan. 

Hoogrisicocontact?

Iemand gaf jou op als hoogrisicocontact?

Als iemand anders positief testte en contact had met jou, dan heb jij een hoogrisicocontact gehad. Als dit werd meegegeven bij contactopvolging (op bij het CLB in het geval van besmettingen op school), word je gecontacteerd via 02 214 19 19 (telefoon) of 8811 (sms). Je krijgt een code toegewezen voor een gratis test. Met deze code kan je een afspraak maken via https://testcovid.doclr.be/#!/flow

Opgelet: De wachttijden van dit telefonisch contact door de contactopvolging, lopen momenteel op. In afwachting van dit contact, blijf je best thuis. Indien het dringend is, kan je zelf contactopvolging bellen op het nummer 02 214 19 19.

Een positieve zelftest

Was je zelftest positief?

 • Blijf dan thuis en maak een afspraak voor een gratis PCR test.
 • Je contacteert zelf de contactopvolging via het telefoonnummer 02 214 19 19.
 • Je krijgt een code toegewezen voor een gratis test.
 • Met deze code maak je een afspraak via https://testcovid.doclr.be/#!/flow
 • Geraak je niet binnen bij contactopvolging en heb je dringend een code nodig?
 • Je kan ook zelf een testcode aanvragen via www.mijngezondheid.belgie.be .

Buitenland

Keer je terug uit een rode zone?

Je krijgt automatisch een testcode door het invullen van je Passenger Location Form. Met deze code kan je een afspraak maken via https://testcovid.doclr.be/#!/flow of bij je apotheek.

Vertrek je naar het buitenland of heb je een Covid Safe Ticket nodig?

Je kan een betalende testcode aanvragen via www.mijngezondheid.belgie.be . Hier kan je ook een afspraak boeken in een testcentrum via www.testcovid.doclr.be of bij jouw apotheek.  

Info?

www.elzkempenland.be

Gepubliceerd opvrijdag 19 nov 2021 om 11:19