Je kunt niet zonder de anderen - OKRA Vosselaar Sint-Jozef

Een muzikale nostalgische lezing over kleinkunst en chanson vroeger en nu.

De titel van deze voorstelling werd ontleend aan een prachtliedje van Meerhoutenaar Zjef Vanuytsel. Zjef overleed een zevental jaren geleden op 70-jarige leeftijd na een carrière van ups en downs.

In deze lezing blikken we terug op de jaren zestig en zeventig, die de glorieperiode vormde voor de kleinkunst en de toenmalige troubadours. Een zanger had destijds niets meer nodig dan een barkrukje, een gitaar, een eenvoudige melodie en een ijzersterke tekst. Dit werd dan kleinkunst genoemd. In de lezing wordt verklaard van waar die term eigenlijk komt, want kleinkunst kan ook zeer grote kunst zijn.

Een belangrijke vraag: wat schiet er in 2022 nog over van dat genre? Is bijvoorbeeld met overleden artiesten als Wim De Craene, Kris de Bruyne en Zjef Vanuytsel niet de hele kleinkunstscene in mekaar gestort? En zo ja, wat is er in de plaats gekomen en wat mogen we op muzikaal vlak nog verwachten dat de vergelijking kan doorstaan?

Spreker Herman Van Doninck vertelt over de geschiedenis van het chanson en de buitenlandse invloeden op Vlaanderen en blikt vooruit naar de toekomst voor het kleinkunstgenre. Er komen ook leuke anekdotes aan bod over de bekendste kleinkunstenaars uit de lage landen. Zangeres Martine Dams zingt tussendoor de allermooiste luisterliedjes, waarbij zij zichzelf begeleidt op gitaar.

met ondersteuning van Avansa Kempen vzw

Praktische info

Wanneer

  • do 17 november 2022 van 14:30 tot 16:15

Locatie

Parochiezaal Sint-Jozef
Sint-Jozefstraat 41 , 2350 Vosselaar

Prijs

  • Basistarief 5
  • vrijetijdspas 2

Leeftijd

vanaf 18 jaar

Organisatie

OKRA Vosselaar Sint-Jozef
Parochiezaal Sint-Jozef