Politie Regio Turnhout stelt de jongste weken een opvallende stijging vast van het aantal feiten van zogenaamde 'knipkaartfraude'. Daarbij proberen criminelen de bankrekening van vooral oudere slachtoffers te plunderen.
Hoe werkt “knipkaart fraude”?
Alles begint bij een telefoongesprek tussen het slachtoffer en een eerste verdachte die zich voordoet als een bankmedewerker. Die probeert het slachtoffer te doen geloven dat er op de bankrekening een verdachte transactie is gebeurd en dat onbekenden dus wellicht toegang hebben (gehad) tot de bankrekening. Het is dus raadzaam om de bankkaart en de -rekening zo snel als mogelijk te blokkeren, om te vermijden dat er nog bijkomende verrichtingen zouden gebeuren.
Om de klant ‘te helpen’ bij het blokkeren van de bankkaart of -rekening, komt er niet veel later een tweede bankmedewerker langs met een bankkaartlezer. Aan het slachtoffer wordt dan gevraagd om de bankkaart in die bankkaartlezer te steken en de persoonlijke pincode in te voeren. Dat is zogezegd nodig om de bankkaart te blokkeren.
In de meeste gevallen wordt de bankkaart in het bijzijn van het slachtoffer nog wel doormidden geknipt, maar op zodanige manier dat de koper- of goudkleurige gegevenschip in de bankkaart intact blijft en de twee kaarthelften nadien gewoon weer aan mekaar kunnen worden gekleefd. Op die manier kan de bankkaart zonder problemen verder worden gebruikt, want zolang de chip in de kaart niet beschadigd is, blijft de kaart bruikbaar.
Denk eraan …
- Een bankmedewerker zal nooit aan huis komen, tenzij je daar om praktische redenen als klant zelf om gevraagd hebt (bv. wanneer je minder mobiel bent of om een andere reden tijdelijk niet op eigen kracht op je bankkantoor geraakt).
- Een bankmedewerker zal nooit naar je persoonlijke pincode vragen (niet aan de telefoon, maar ook niet bij een fysiek contact). Een pincode is strikt vertrouwelijk en die deel je best niet met anderen.
- Krijg je toch iemand over de vloer die beweert een bankmedewerker te zijn, neem dan eerst even contact op met je bankkantoor om na te gaan of het wel degelijk om een echte bankmedewerker gaat en laat zeker geen onbekenden binnen in je woning.
- Bij twijfel of bij verdachte situaties, vraagt de Politie Regio Turnhout om meteen het noodnummer 101 te bellen of rechtstreeks contact op te nemen met de Politie Regio Turnhout op het gratis nummer 0800 25 101. (optie 1).
Wat als je toch bent opgelicht?
Als je toch bent opgelicht en je bankkaart of -rekening werd misbruikt, raden we aan om altijd aangifte te doen bij de politie.
Neem ook zo snel mogelijk contact op met je bankkantoor én met Card Stop (tel. 078 170 170)