pluimvee

Kippen

Veel inwoners hebben graag kippen in de tuin. Ze leggen verse eitjes en ze eten ook etensresten op. Maar denk goed na alvorens kippen aan te kopen. De volgende vragen helpen je over de aankoop van kippen na te denken:

  • Kan je gedurende de komende 10 jaar voor de kippen zorgen?
  • Is het in jouw wijk toegelaten om kippen te houden?
  • Heb je voldoende ruimte voor een groepje kippen?
  • Heb je de tijd om de kippen te verzorgen en de eieren te rapen?
  • Is er iemand die de vogels kan verzorgen als je op vakantie gaat?
  • Heb je ongeveer 1,5 euro per maand per kip over voor de voeding en verzorging?
  • Als je een haan overweegt, heb je dit dan afgestemd met de buren?

Meer info op https://www.huisdierinfo.be/vogels/kip

Vogels voederen

Vogelbescherming Vlaanderen is ervan overtuigd dat het voeren van vogels tijdens de herfst en winter absoluut nuttig is. Vogels moeten immers zeer veel eten om hun lichaamstemperatuur (40° C) op peil te houden tijdens de koudere maanden. Net zoals mensen eten vogels ook graag dingen die eigenlijk niet gezond zijn voor hen. Mussen die gezouten nootjes onder de terrastafels zoeken, restjes van het frietkraam die worden opgepikt, een stukje gerookt spek dat voor de poes naar buiten wordt gegooid maar waar de merels sneller mee gaan vliegen, ... In vele voedselresten zit te veel zout – wat uitdroging in de hand werkt – of verkeerde (onverzadigde) vetten. Hoe moet het dan wel? Hoe zorg je voor een gezonde voedertafel tijdens de wintermaanden?

Meer info op https://vogelbescherming.be/node/259

Roofvogels

Naast de algemene dierenwelzijnswet van 1986 is er het Besluit van de Vlaamse Regering (BvR) van 15 juni 2018 over het welzijn van in gevangenschap gehouden roofvogels. Dit besluit regelt specifiek de verzorging, de huisvesting, het transport en de verhandeling van roofvogels en demonstraties met roofvogels. 

Meer info op https://www.huisdierinfo.be/roofvogels-en-roofvogeldemonstraties

Vogelbescherming Vlaanderen

Omdat alle vogels aandacht verdienen 

http://vogelbescherming.be/