Uus Knops, geboren en getogen in Vosselaar, is psychiater en psychotherapeut. Maar haar liefde voor woorden en verhalen komt de laatste jaren prominenter tot uiting in haar lezingen en literair werk. Ze is intussen een veel gevraagd spreker over “rouwcultuur”.

“Uiteindelijk is dat wat ik als psychiater doe: woorden geven aan iets waar geen woorden voor bestaan. Zoals het stof zich in een hoekje van de kamer ophoopt, ga ik in mijn brein op zoek naar de plekken waar de ideeën zich ophopen. Als ik die vind, kan ik tot beelden komen, tot metaforen die een situatie beter kunnen belichten.” Een quote van Uus Knops.
Ze debuteerde in 2018 met Casper – een rouwboek, waarin ze de zoektocht naar haar vermiste broer beschrijft, en ook de zoektocht die elk rouwproces is. Ze maakte een doos Troostkaarten met citaten uit haar boek. In 2021 verschenen dan 'Op afstand nabij' en ook 'Een klein afscheid' over afscheid nemen van mensen die er wel nog zijn, samen geschreven met Joris Hessels. Behalve via woorden, draagt ze nog op een andere manier bij aan een gestage omwenteling in onze rouwcultuur. Zo ontwierp ze samen met Veronique Sneyaert een trOostjuweel. Ze is bezielster van de “Onumenten”, cirkelvormige gedenkplekken in de open lucht die op verschillende plaatsen in heel het land zullen aangelegd worden, telkenmale kunstwerken ontworpen door Bas Smets, en uitnodigend om meer in de openheid te rouwen en te gedenken (www.onumenten.org).
U kan de boeken en kaarten van Uus aankopen op haar website (www.uusknops.be). Bij vermelding van “lezing Vosselaar” zal Uus ze meebrengen naar deze lezing en worden verzendkosten uitgespaard
Plaatsen zijn beperkt!

Praktische info

Wanneer

  • do 8 december 2022 van 20:00 tot 22:00

Locatie

Vrijetijdshuis de Moer
Sint-Jozefstraat 45 , 2350 Vosselaar

Prijs

  • Basistarief 11
  • Leden DF 8

Reserveer

Organisatie

Davidsfonds Vosselaar
, 2350 Vosselaar
Vrijetijdshuis de Moer