Stadsregio - Gewoon Gaan: gezond en veilig verkeer

"Of je nu kind, volwassene of oudere bent, voetganger, fietser, autobestuurder of vrachtwagenchauffeur, … iedereen moet zich zorgeloos kunnen verplaatsen in onze regio."

Dagelijks zijn er meer dan 200.000 verplaatsingen binnen en naar de Turnhoutse stadsregio. Om dat in goede banen te leiden, werkten de 4 gemeenten van de regio samen een nieuw mobiliteitsplan uit.

Hoe dat eruit ziet en welke pijnpunten concreet worden aangepakt, ontdek je op de website www.gewoongaan.be 

We rijden ons op dit moment samen vast in files, met veel stress en ongevallen als gevolg. Ook de kwaliteit van de leefomgeving staat onder druk. Want naast de vele bezoekers die de gemeenten van stadsregio Turnhout aantrekt, verplaatsen de bijna 90.000 inwoners zich dagelijks binnen dit gebied om te gaan werken, wonen, winkelen, naar school te gaan, …”.

Het volledige plan moet tegen 2035 volledig gerealiseerd zijn, en daarom gaan de gemeenten nu al aan de slag. Heel wat acties staan de komende drie jaren al op de planning, een aantal acties werden zelfs al gerealiseerd.

Wat staat er op het programma?

  • We maken woonbuurten rustiger en verkeersveiliger.
  • Het doorgaand zwaar verkeer gaan we waar mogelijk omleiden zodat het niet meer door de dorpskernen of langs de scholen moet.
  • We gaan meer kruispunten conflictvrij maken.
  • De fietsverbindingen in en tussen de gemeenten krijgen extra aandacht zodat dit veilige en vlotte routes worden voor alle fietsers in onze regio.
  • We voorzien meer fietsparkings.
  • We zetten in op meer kwalitatief openbaar vervoer.

Gewoon gaan!

Als inwoner ben je graag op de hoogte welke projecten en acties er in jouw buurt gepland zijn, en wanneer. Dat alles wordt overzichtelijk en visueel weergegeven op de website www.gewoongaan.be

Regio in Transitie

Het mobiliteitsplan werd ontwikkeld voor de gemeenten Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar.

Sinds kort sloten ook Kasterlee en Lille ook aan bij de samenwerking van de stadsregio onder de naam ‘Regio In Transitie’. Samen kunnen we nog meer realiseren. Vanuit het mobiliteitsplan werken we alvast aan veilige fietsverbindingen naar Kasterlee en Lille.

Ben jij benieuwd welke concrete acties en grotere projecten de komende jaren uitgewerkt worden? Ga naar de website www.gewoongaan.be en kijk op de kaart wat het plan voor jouw buurt betekent.