Vaccineren van kinderen

Alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen de kans zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Zij ontvangen hiervoor een uitnodigingsbrief waarmee zij in het vaccinatiecentrum in Turnhout terecht kunnen.

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen een aangepaste dosis van het Pfizervaccin. De aangepaste dosis is één derde dosis van het vaccin voor volwassenen. De kinderen krijgen 2 prikken van het kindervaccin, met een tussentijd van 21 dagen. De tweede prik is even belangrijk als de eerste, want enkel met 2 prikken is je kind beschermd.

Door iedereen te vaccineren, ook jonge kinderen, kan het virus zich minder en moeilijker verspreiden. Zo kunnen we samen het virus onder controle krijgen!

Waarom zou ik mijn kind van 5-11 jaar laten vaccineren?

Als veel kinderen zich laten vaccineren tegen COVID-19, kan COVID-19 zich minder snel en minder breed verspreiden in de hele bevolking.

  • Een gevaccineerd kind heeft minder risico om besmet te geraken met COVID-19 en heeft dan ook minder risico om andere mensen te besmetten. Het risico op besmetting en doorgeven van een besmetting is niet uitgesloten, maar kleiner.
  • Met de huidige varianten van COVID-19 worden jonge kinderen gelukkig maar zelden erg ziek van COVID-19. Toch is er een klein risico op ernstige ziekte en ziekenhuisopnames bij kinderen. Dat risico is hoger bij kinderen die al andere gezondheidsproblemen hebben. 
  • Je kind immuniteit tegen COVID-19 laten opwekken doe je beter met een vaccin dan met een COVID-besmetting.

Mijn kind is bijna 12 jaar. Is het pediatrisch vaccin voldoende?

Je kind hoeft zeker niet te wachten op een andere dosis van het Pfizer vaccin. Er is geen medische reden om kinderen die bijna 12 jaar zijn een hogere dosis vaccin te gaan geven. Je kind zal bij het ontvangen van een pediatrische dosis van het Pfizer-vaccin voldoende antistoffen aanmaken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een aangepaste dosis beter zou werken bij kinderen tussen de 5 en 11 jaar.

Kan ik de vaccinatie van mijn kind uitstellen zodat hij/zij een hogere dosis van het vaccin krijgt?

Er is geen medische reden om kinderen die bijna 12 jaar zijn een hogere dosis vaccin te gaan geven. Met de Omikronvariant die zich sterk verspreidt, is het aangewezen om je kind zo snel mogelijk te laten vaccineren.

Mensen die toch willen wachten tot na de 12de verjaardag om een vaccinatie te starten om zo een hogere dosis te krijgen, zullen die kans krijgen als ze niet zijn ingegaan op de eerste uitnodiging voor 5 t.e.m. 11-jarigen. Hiervoor kan het callcenter voor vaccinatie gecontacteerd worden via 014 39 56 56 of helpdesk@vaccinatiekempenland.be .

Kan mijn kind van 12-18 jaar al een boostervaccin krijgen?

Nee. België is momenteel nog geen 12-18-jarigen aan het booster-vaccineren.

Krijgt mijn kind een vaccinatiecertificaat?

Ja, ook kinderen (5-11 jaar) en jongeren (12-18 jaar) krijgen een vaccinatiecertificaat. De twee pediatrische Pfizer-vaccins of de twee volwassenendosissen zijn beide volwaardige vaccinaties.  Het zal dan ook als zodanig geregistreerd worden op het vaccinatiecertificaat: 1/2 en 2/2. Net als bij volwassenen zullen kinderen dit kunnen gebruiken vanaf 2 weken na volledige vaccinatie om naar het buitenland te reizen, waar dit vereist is. Dit vaccinatiecertificaat zal niet opgevraagd kunnen worden als Covid Safe Ticket (CST) als toegangsvoorwaarde voor evenementen, horeca,.. omdat dit voor kinderen niet nodig is.

Info?

www.elzkempenland.be

www.laatjevaccineren.beGepubliceerd opdonderdag 13 jan 2022 om 13:25