Vosselaarse wielerhelden in beeld

Vosselaarse Wielerhelden - tentoonstelling - 1 juli tot 15 augustus

Het gemeentelijk feestcomité  met ondersteuning van dienst vrije tijd, organiseren van 1 juli tot 15 augustus een tentoonstelling om al onze Vosselaarse wielerhelden van vroeger en  nu in de kijker te zetten.

De tentoonstelling zal doorgaan van 1 juli tot en met 15 augustus in de Glazenstraat van het gemeentehuis. Bezoekers zijn welkom tijdens de openingsuren van het gemeentehuis en de openingsuren van de bibliotheek.  

Aanvullend zal de tentoonstelling open zijn op woensdag 14 juli tot 19.00 uur en alsook met de start van de Heistse Pijl op zaterdag 31 juli en dit tot 17.00 uur.

Deze expo geeft een inkijk in de rijke geschiedenis van onze Vosselaarse wielrenners.  Met trots mogen wij ook een aantal unieke stukken tonen van onze kampioenen zoals  Karel Kaers, Jos Jacobs, Jos Van Beers,  Kenny Geluykens, Sterre Vervloet,  Lore Sas en nog vele anderen.

Hierbij enkele helden in de schijnwerper :

Karel Kaers

( ° 3 juni 1914) werd in 1934 wereldkampioen wielrennen in Leipzig. Hij is met de leeftijd van 20 jaar, tot op vandaag, nog steeds de jongste wereldkampioen wielrennen op de weg.  Bij zijn thuiskomst in Vosselaar werd er een officiële viering voorzien waarbij hij opgewacht werd door de burgemeesters van de omliggende steden.     

Naast het dragen van de regenboogtrui mocht hij in 1937 zich kronen tot Belgisch kampioen en in 1939 won Karel Kaers de Ronde van Vlaanderen.

Vosselaar is hem nooit vergeten.  De Karel Kaerslaan werd naar hem genoemd. 

Naar aanleiding van deze tentoonstelling heeft toerisme Vosselaar ook de Karel Kaersroute uitgetekend. De folder van deze route kan je tijdens de tentoonstelling vinden of ophalen in het gemeentehuis van Vosselaar.

Jos Jacobs

( ° 28 januari 1953)  was van 1973 tot 1985 beroepsrenner en won in 1979  een etappe in de Ronde van Frankrijk.  In 1980 kroonde Jos zich in Koekelare als Belgisch kampioen wielrennen bij de beroepsrenners. Verschillende keren mocht hij de “Schaal Sels” op zijn naam schrijven.  In totaal won Jos Jacobs 60 wedstrijden bij de beroepsrenners.  Er zijn ook enkele unieke stukken van Jos te bewonderen.

Jos Van Beers

(° 2 juni 1948), ook wel koning van de kermiskoersen bij de beroepsrenners genoemd vanwege zijn uitslagen in Nederlandse criteriums. Enkele bezienswaardigheden uit zijn privécollectie worden eveneens ten toon gesteld.  Met Jos telt Vosselaar nog een topsprinter  van formaat. Hij werd Nederlands kampioen en won 2x het puntenklassement in de Ronde van Engeland. 

Niet alleen op de weg hebben we talent. Ook in het veld hebben we enkele kalibers van formaat :

Kenny Geluykens

werd in 2017 Europees kampioen bij de Masters in Tabor, 2017  en in hetzelfde jaar Belgisch kampioen in Lille.  

Sterre Vervloet

Belgisch kampioene in 2019 bij de nieuwelingen veldrijden in Lille

Lore Sas

(° 2005) is nog een zeer jonge dame met al mooie titels op zak zoals  Provinciaal kampioene veldrijden en Belgisch en Vlaams kampioene in het mountainbike.

Gepubliceerd opvrijdag 25 jun 2021 om 11:20